Wintergroene leibomen

Leibomen zijn een mooie manier om ruimte van elkaar te scheiden. De bomen zijn ideaal geschikt als vervanging van een schutting en geven met de grootte dichtheid optimale beschutting. Natuurlijk zijn de leibomen in de zomer allemaal even groen maar hoe zit het met de winter? Wil je in de winter verzekerd zijn van een groene afscheiding door middel van leibomen dan heb je wintergroene leibomen nodig. Niet elke boom is wintergroen en zo ook niet elke leiboom maar er zijn wel degelijk wintergroene leibomen. Hieronder lees je over deze bomen welke ingedeeld zijn op de bladvorm zodat je makkelijk en snel een keus kan maken tussen de verschillende bomen.

Wintergroene leibomen met rond en/of ovaal blad

Prunus laurocerasus - 'Lei-Laurier'(Caucasica), de Caucasica heeft een spits blad (ovaal) met een diep groene kleur. In de lente bloeit de boom met witte aren. Hoewel de boom wintergroen is kan zeer strenge vorst het blad wel beschadigen, in de lente wanneer de boom nieuwe bladeren aanmaakt zal deze de beschadigde bladeren afwerpen.

Prunus laurocerasus - 'Lei-Laurier' (Novita), de Novita heeft een glanzend groen blad met een ovale vorm. De wintergroene leibomen groeien redelijk traag maar wel goed dicht (na voldoende groei). Deze boom is net als de Caucasica iets gevoelig voor vorst en bij sterke vorst kan ook bij deze boom het blad beschadigen wat in de lente zal herstellen door nieuwe bladgroei.

Photinia fraseri - 'Lei-Photinia' (Red Robin), de Red Robin heeft in de winter groen blad welke ovaal is echter in de lente is het uitgelopen blad rood van kleur wat vervolgens weer groen kleurt naarmate het seizoen veranderd. Deze boom is tamelijk blad vol maar is dit minder dan andere bomen. De boom heeft baat bij een zure grond, hier dien je rekening mee te houden om zorg te dragen voor een goede groei. Deze boom is tevens iets vorstgevoelig.

Wintergroene leibomen met naalden of puntige blad  

Taxus baccata - 'Lei-Taxus' (Venijnboom), de Venijnboom heeft puntig blad en is zeer winter vast. De boom kan tegen vorst en is de meest winterbestendige Lei boom. De groei is iets traag wat de boom duurder maakt dan andere varianten maar dit maakt de boom goed door de wintervastheid en goede groenheid in de winter. Is de boom volgroeid dan is ze een van de meest dichte leibomen.

Tsuga canadensis - 'Lei-Tsuga' (Hemlock), de Hemlock heeft een naaldenblad. De boom is zeer wintervast en groeit net als de Venijnboom traag. Als de wintergroene leibomen eenmaal volgroeid zijn dan is deze goed dicht. De takken groeien sierlijk maar de boom heeft wel een licht zure, doorlatende grond nodig.


Delen