Portugese tegels: meer kleur in je badkamer

Ik was al lang gek op Portugese tegels. Ik heb ze in Lissabon overvloedig gezien en ze zijn me altijd bijgebleven: de mooie ontwerpen in zuiderse zachte kleuren. Onlangs heb ik een partij mooie Portugese tegels op de kop kunnen tikken bij Castelo de Portugal BV en heb ze een plaats gegeven in mijn badkamer. Telkens als ik in mijn badkamer binnenkom, krijg ik weer het fijne zuiderse gevoel van zon, zuiderse geuren en fadomuziek. Ik ben heel blij met deze keuze! 

Kleur en zuiderse traditie in de badkamer 

Ik had een betonvloer en betonlook muren in mijn badkamer. Ik vond dit nogal eentonig en was op zoek om wat variatie en kleur in deze ruimte te brengen. Een hele vloer vol met deze kleurrijke tegels vond ik nogal veel. Daarom heb ik enkel een gedeelte aan de douche en het bad met Portugese tegels ingevuld. Voor de rest van de vloer heb ik eenvoudige witte tegels gekozen. Dit is een heel prachtige combinatie. Het is net of er een mooi vloerkleed ligt. Dit geeft kleur en gezelligheid aan de omgeving. De decoratieve tegel, ook 'azulejo' genoemd, bestaat al heel lang in Portugal en ook in Spanje. De Portugese tegel is iets anders dan de Spaanse: ze vertonen meer kleuren en soms zie je hele taferelen, bijna schilderijen, uitgewerkt in tegels. Ik heb het toch maar bij geometrische prints gehouden: een witte achtergrond met figuren in vaal roze-rood en vaal blauw-grijs. Het brengt nostalgie en tegelijk een frisse toets in de badkamer. Ze zijn enerzijds opvallend en anderzijds brengen zorgen ze voor een zachte atmosfeer: ideaal om tot rust te komen. 

Portugese tegels: duurzaam, mooi en makkelijk 

Ik heb deze tegels online gekocht. Het was heel makkelijk: met een paar muisklikken was mijn bestelling geplaatst en ik kreeg ze heel snel thuis geleverd. Ik had nog een paar tegels over. Deze heb ik samengebracht in een lijst en ze als muurdecoratie opgehangen. Zo heb ik meteen ook een extra kunstwerkje. Deze tegels zijn heel erg sterk. Ze zijn makkelijk in onderhoud: met een licht sopje zijn ze schoon te houden. Hoogstwaarschijnlijk zijn deze tegels gemaakt volgens oude traditie, waar duurzaamheid nog hoog in het vaandel stond. Ik heb ook gedacht aan de toekomst. Als ik ooit mijn badkamer nog eens wil veranderen, mogen deze tegels gerust blijven liggen. Ze passen bij hedendaagse, maar ook bij meer traditionele of klassieke interieurs. Bovendien zijn ze met heel veel kleuren te combineren. Ik ben wel heel blij dat ik deze stap gezet heb. Het is net of ik een volledig nieuwe badkamer heb.


Delen