Zonwering

We vinden het allemaal mooi als de zon schijnt. Het liefst het hele jaar door. Maar in sommige gevallen kan het toch wat minder prettig zijn. Stel je bijvoorbeeld voor dat je een hele dag op kantoor aan het werk bent. Als je dan continu de zon op je ogen hebt staan, kan dit storend zijn en je werk beïnvloeden. Ook kan teveel zon gevaarlijk zijn. Rijdend over de snelweg met hoge snelheid bijvoorbeeld. Als de zon je zicht verblind, kan dit gevaarlijke situaties opleveren. Daarom bestaan er verschillende soorten van zonwering. Zodat gevaarlijke en vervelende situaties kunnen worden voorkomen.

Zonnebril

Zonwering begint al heel eenvoudig bij jezelf. Iedereen heeft wel een zonnebril liggen. Een zonnebril beschermd je ogen tegen uv-straling van de zon. Daarnaast beschermd de zonnebril je ogen tegen het felle licht. Zeker als je goed moet kunnen zien, biedt de zonnebril uitkomst.  

Zonwering in huis

Voor wering van de zon in huis zijn diverse oplossingen. Zo is er het rolgordijn van Bolten de Woonversierder. Die kun bevestigen op het kozijn van je raam. Wanneer de zon fel schijnt, kun je het rolgordijn naar beneden draaien. Hierdoor heb je geen last van het zonlicht. Een jaloezie is ook een mogelijkheid. Gordijnen kunnen ook worden gebruikt om de zon buiten te houden. Vaak worden glasgordijnen gebruikt in huis. Het beschermd tegen het zonlicht, terwijl ze toch lichtdoorlatend zijn.  

Zonwering buiten huis

Om de zon te weren, zijn er ook buiten het huis diverse oplossingen mogelijk. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een zogenoemd zonnescherm. Een zonnescherm heeft meerdere varianten. Bijvoorbeeld een screen. Dit is een rolgordijn dat aan de buitenkant van je kozijn wordt geplaatst. Je kunt hem naar beneden en boven rollen. Ook is er de variant van het knikarmscherm. Deze variant komt vaak voor. Het is een oprolbaar scherm, dat schuin naar beneden kan worden gedraaid. Verder komt een bouwkundige luifel vaak voor. Een luifel is meestal een vast bouwwerk. Het kan onderdeel van een huis zijn, of er later bij geplaatst zijn. Het is een constructie waarbij er een overkapping hangt over het kozijn. Hierdoor kan zonlicht worden afgeweerd.   

In de tuin

Ook is het overkappen van je terras een mogelijkheid. Dit werkt verkoelend en houdt de zon uit het zicht. Er is een mogelijkheid om een vaste overkapping op palen te installeren. Wanneer je liever geen palen in de tuin wilt, kun je kiezen voor een oprolbaar knikarmscherm. Dit scherm wordt discreet aan de muur bevestigd. Dit scherm is oprolbaar. Er zijn varianten mogelijk die het oprollen volledig electrisch doen, door bijvoorbeeld het gebruik van een bijgeleverde afstandsbediening.


Delen