De keukenwinkel

Inspirerende keukens

Voor veel mensen is een verbouwing van de keuken de eerste grote verbouwing of aanschaf bij een nieuwbouwwoning. Gelukkig is het een redelijk op zichzelf staande verbouwing met beperkt breekwerk, maar het is wel een enorme budgetpost en je wilt het in een keer goed doen. Daarom is het goed om naar een keukenwinkel te gaan zoals Ijtsma om er een te noemen. Voor inspiratie, voor advies en uiteindelijk de nieuwe keuken.

 

Het ontwerp

De keuken begint bij het ontwerp. Bedenk goed wat je wilt. Wil je maximale kastruimte, dan kies je voor zo veel mogelijk kastjes in de ruimte. Heb je wat meer plek, denk dan eens aan een ruimte rond de schouw of een royale keukenplank. Ga eerst oriënteren. Bezoek een aantel keukenwinkels. Ook op internet is veel inspiratie te vinden. Misschien zie je al een stijl die je leuk vind, ga je voor modern of meer landelijk? Bedenk of dit bij de stijl van je huis past. Als je een redelijke indruk hebt van wat je mooi vind maak je een afspraak voor een keukenontwerp. Je zult merken dat men het fijn vind dat je al ideeën hebt. Dat geeft richting aan het ontwerp. Je zult ook verrast worden. De ontwerper zal misschien een nieuwe invulling vinden van iets wat jij mooi vind en sommige dingen zullen gewoon niet passen. Je zult ontdekken dat er een natte hoek is in de keuken, waarbij de gootsteen en de vaatwasser bij elkaar worden geplaatst en dat bij het kookstel een ruimte voor het snijden wordt gepland. Verder moet je zeker aandacht besteden aan de aanrechthoogte voor een juiste werkhouding (en vergeet ook niet je partner).  Trek zeker een uur uit voor de afspraak. Naast het ontwerp, zul je gaan kijken naar kastjes, grepen, apparatuur, aanrechtblad en ga zo maar door. Bedenk dat dit een eerste ontwerp is. Je mag gerust nog later over dingen nadenken en aanpassingen aanbrengen om het ontwerp te perfectioneren. 

 

De details

Iets wat nog wel eens wordt vergeten zijn de details. De keukenwinkel houdt hier rekening mee in het ontwerp, maar zal een standaardkeuze maken. Denk bijvoorbeeld eens aan welke kraan je wilt, welke prullenbak met welke mogelijkheden om afval te scheiden. Er is een enorme verscheidenheid van keukenapparatuur. De meeste keukenwinkels kunnen extra's van de fabrikant bieden als je voor één bepaald merk kiest. Ga eens op bezoek in een bezoekerscentrum van de fabrikant, daar zitten de experts van deze apparaten. Tenslotte nog de achterwanden. Welke tegels wil je, of wordt het een plaat van glas of RVS? Een nieuwe trend is speciale verf op de muur, geschikt voor de keuken.


Delen