Kachels

Een kachel is in Nederland, naast de centrale verwarmingsystemen het meest gebruikte apparaat om woningen te verwarmen. De meeste kachels werken of fossiele brandstoffen, zoals hout, gas, petroleum en olie. De meeste kachels zijn ook voor één soort kachel geschikt, behalve de allesbrander. Deze kachel kan branden op meerdere soorten brandstoffen. 


Verschil in soorten kachels

Een kachel kan onderscheiden worden in een convectiekachel of een stralingswarmte kachel. Bij een convectiekachel wordt de warme lucht die gecreëerd wordt, de ruimte ingeblazen door middel van een ventilator. Bij een stralingswarmte kachel wordt de warmte opgeslagen in bijvoorbeeld een steen, wat de warmte dan afgeeft aan de ruimte. Voorbeelden hiervan zijn speksteenkachels, tegelkachels en leemkachels. Ook houtkachels zijn een voorbeeld van een stralingswarmte kachel, omdat het hout warmte afgeeft. De meeste kachels op brandstof hebben een rookafvoer nodig en omdat de meeste kachels een gesloten systeem zijn, ook een luchtinvoer.


De geschiedenis van de kachel

Eeuwenlang werden woningen verwarmd door een openhaard. Er was gemakkelijk aan hout te komen, het was goedkoop en dus het meest gebruikt. Pas in de 19e eeuw kwamen de eerste kachels op de markt. Vaak was dit een gietijzeren kachel, meestal werkzaam op hout of turf. Ook werden kachels dikwijls gebruikt om op te koken, omdat veel woningen geen keuken hadden. Pas toen eind 19e eeuw het fornuis op de markt kwam, werden kachels enkel gebruikt voor verwarming. In het begin van de 20e eeuw kwamen de eerste kolenkachels op de markt die lang dienst hebben gedaan. Pas in de jaren 60, met de vondst van aardgas in Nederland, werd het steeds meer gebruikelijk om woningen met een aardgaskachel te verwarmen. Ook werden toen centrale verwarmingssystemen, werkend op aardgas heel populair. Pas in de 21e eeuw werd er meer nadruk gelegd op de kachel die gebruik maakt van meer duurzame brandstoffen. Nog steeds bestaat de klassieke openhaard, maar die doet niet meer enkel dienst om een woning te verwarmen. Het is nu meer voor de sfeer en is een openhaard bijna een luxe onderdeel in de woning geworden.


Waar op letten bij aankoop van een kachel?

Voor aanschaf van een kachel moet u overwegen welk soort brandstof u wilt gebruiken. Elk soort brandstof heeft namelijk zijn eigen voor- en nadelen. Wilt u een houtkachel aanschaffen, houdt dan rekening dat u ook ruimte moet hebben om hout op te slaan. Met een gaskachel dient u een deugdelijke gasaansluiting in uw woning te hebben. Een elektrische kachel daarentegen is heel flexibel, omdat het geen rookafvoer nodig heeft. Wel kan een elektrische kachel weer duur zijn en kan dit tijdens strenge winters een grote aanslag op de energierekening plegen.

 

Kijk voor een speciaalzaak in kachels nabij Heerlen op Lemmerlijn Sfeer en Warmte.


Delen